Магистратура
Мейрамхана ісі және қонақ үй бизнесі

Мейрамхана ісі және қонақ үй бизнесі

БIЛIКТIЛIГІ

  • ғылыми - педагогикалық бағыт - ғылым магистрі

ТҮЛЕКТЕР МОДЕЛІ

ON1 Жаңа және бейтаныс контекстердегі, Мультимәдени және шет тілді ортада ғылыми және қолданбалы мәселелерді шешу үшін кәсіби міндеттерді шешуге қонақжайлылық саласындағы заманауи ғылыми түсініктерді, тұжырымдамалар мен теорияларды түсіндіреді.
ON 2 «Мейрамхана ісі және қонақ үй бизнесі» мамандығы бойынша жоғары мектепте білім беру процесі практикасында ғылыми-кәсіби білімді қолданады
ON 3 Жоғары мектептің, жоғары білімді кадрлардың біліктілігін арттыру және қайта даярлау бейінді мекемелерінің кәсіптік білім беру педагогикасының заманауи талаптары контекстінде оқыту үшін өзекті ғылыми мазмұнның оқу курсының бағдарламасын әзірлейді.
ON 4 Өз бетінше зерттеу объектісі мен пәнін анықтау үшін қонақжайлылық саласындағы қазіргі заманғы ғылыми тұжырымдамалар мен теорияларды сыни бағалайды
ON 5 Мейрамхана және қонақ үй бизнесі саласындағы объектінің табиғатына және ғылыми бағыттың әдіснамасына сәйкес дербес зерттеу әдістерінің жүйесін таңдауды дұрыс жүзеге асырады
ON 6 Зерттеллетін салаларда күтілетін нәтиже алуға бағытталған дербес ғылыми зерттеуді іске асырады және сценарийді әзірлейді
ON 7 Кәсіпорын қызметінің барлық түрлеріне кешенді экономикалық талдау жүргізеді, шаруашылық қызметтің тиімділігін арттыру бойынша шаралар әзірлейді
ON 8 Қонақжайлылық саласында брондау, автоматтандырылған басқару, картографиялау, жобалау, болжау міндеттерін шешу үшін ақпараттық технологияларды (ГАЖ және GDS) қолданады.
ON 9 Адам ресурстарын басқарады, кәсіби және корпоративтік мәдениетті, қонақжайлылық саласындағы кәсіпорындар, мекемелер, ұйымдар үшін міндетті талаптар мен нормативтердің сақталуын қолдайды, тиімді коммуникацияларды, мүдделі субъектілермен өзара іс-қимыл және өзара іс-қимылды іске асырады.
ON 10 Саланың серпінін, оның жекелеген секторлары мен нақты кәсіпорындарының қызметін болжамды бағалауды жүзеге асырады, толық емес немесе шектеулі ақпарат негізінде шешімдер қабылдайды және пайымдауларды тұжырымдайды
ON 11 Мейрамхана және қонақ үй бизнесінің таңдалған саласындағы өзіндік ғылыми зерттеу нәтижелерін мультимәдени және өзге тілді орта жағдайында презентациялар, баяндамалар, мақалалар және диссертациялар түрінде ұсынады.
ON 12 Жеке білім беру дайындығының деңгейін бағалайды және одан әрі кәсіби оқытудың жеке траекториясын қалыптастырады

Бағдарлама паспорты

Мамандығы
Мейрамхана ісі және қонақ үй бизнесі
Мамандық шифры
7M11104
Факультеті
География және табиғатты пайдалану

пәндер

Әлемдік қонақ үй бизнесінің стратегиялары
  • Кредит саны - 6
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: отандық қонақжайлылық индустриясында тиімді қолдану үшін әлемдік қонақ үй бизнесін дамытудың заманауи стратегияларын саралау қабілеттерін қалыптастыру. Зерделенеді: қонақжайлылықтың әлемдік индустриясын дамытудың теориялық негіздері, қонақ үй бизнесі кәсіпорындарында бизнес-стратегияларды қалыптастырудың әлемдік тәжірибесі; қонақ үй практикасындағы табысты бизнестің әдістемелері; қонақжайлылық индустриясында стратегиялық менеджменттің табысты жобаларын енгізу тәсілдері.

Басқару психологиясы
  • Кредит саны - 3
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: басқару психологиясының іргелі ұғымдарын зерделеу негізінде жоғары білікті мамандарды ғылыми даярлауды қамтамасыз ету, кәсіби қалыптасу процесінде басқару саласының маңызды аспектілерін теориялық түсіну және практикалық қолдану үшін алғышарттар жасау. Курс психикалық процестердің дамуы мен жұмыс істеу заңдылықтарын, тиімді өзара әрекеттесу және қақтығыстарды жеңу, өзін-өзі дамыту және өзін-өзі таныстыру негіздерін зерттеуге бағытталған.

Ғылым тарихы мен философиясы
  • Кредит саны - 3
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: философия жайлы әлемді танудың ерекше формасы ретінде, оның негізгі бөлімдерін, проблемалары мен олардың болашақ кәсіби қызмет аясында зерттеу әдістері туралы тұтас жүйелі көзқарас қалыптастыру. Оқу курсы ғылыми-зерттеу жұмысының теориялық және әдіснамалық негізін қалыптастырады.

Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
  • Кредит саны - 6
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: Ғылыми-зерттеу қызметін ұйымдастырудың теориялық және әдістемелік негіздерін білу негізінде филология саласындағы ғылыми зерттеулерді жоспарлау және жүргізу қабілетін қалыптастыру. Оқу курсы болашақ маманның зерттеушілік мәдениетін қалыптастырады. Пән ғылыми зерттеулердің әдіснамасын, филологияда қолданылатын заманауи әдістерді зерттеуге бағытталған.

Жоғары мектептің педагогикасы
  • Кредит саны - 5
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: жоғары мектептің дидактикасы, білім беру теориясы мен менеджменті, оқытушылық қызметті талдау және өзін-өзі бағалау негізінде жоғары оқу орындары мен колледждерде педагогикалық қызметке қабілеттілікті қалыптастыру. Оқу курсы білім беру мен Болон процесінің даму тенденцияларын зерттеуге бағытталған. Курс оқытушылық және кураторлық шеберлікті, оқыту мен тәрбиелеудің әртүрлі стратегиялары мен әдістерін меңгеруге көмектеседі.

Қонақ үй және мейрамхана қызметін сату тиімділігін басқару
  • Кредит саны - 9
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: өнімді тұтынушыға тиімді жеткізу үшін қонақжайлықта сатудың қазіргі заманғы технологияларын басқару қабілетін қалыптастыру. Қонақ үй-мейрамхана қызметтерін сатудың қазіргі заманғы нысандары, сату техникасы мен әдістерінің мәні, маркетингтік құралдар, қонақ үй-мейрамхана қызметтерін қазіргі заманғы тұтынушының сатып алу тәртібі, клиенттің қарсылықтарын басқару, CRM-жүйелер (клиенттермен қарым-қатынасты басқаруды автоматтандыру және стандарттау) зерттелетін болады.)

Қонақжайлықтағы қолданбалы зерттеу әдістері
  • Кредит саны - 6
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Қонақжайлықтағы қолданбалы зерттеу әдістері Мақсаты: қонақжайлылық саласындағы зерттеулерді жоспарлау және орындау үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. Оқытылады: қазіргі бизнестегі зерттеулердің мәні, маңызы және рөлі; зерттеу жобасын жоспарлау; зерттеудің қолданбалы әдістерінің түрлері және оларды қолдану саласы; зерттеулер жүргізу және деректер жинау; сауалнама-сауалнама парағын құру технологиясы; пилоттық зерттеу; кейс-зерттеу.

Қонақжайлылық тәуекелдерін басқару
  • Кредит саны - 5
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: қонақжайлылық индустриясында қызметті ұйымдастыруда болжам жасау, бағалау, жоспарлау және тәуекелдерді басқарудың ғылыми негізделген әдістерін қолдану қабілетін дамыту. Пәнді оқу кезінде магистранттар келесі аспектілерді зерттейді: ықтимал тәуекелдерді анықтау мен бағалаудың теориялық негіздері; қонақжайлылықтағы тәуекелдерге әсер ететін объективті, субъективті, сыртқы және ішкі факторлар; тәуекелдерді жіктеудегі негізгі түсініктер, тәсілдер және мәселелер; тәуекелдерді анықтауға әдістемелік тәсілдер; тәуекелдерді басқару құралы, талдау, бағалау, болжау және тәуекелдерді басқару әдістері; қонақжайлылықтағы қауіпті азайту әдістері; тәуекелдерді азайту тәсілі ретінде сақтандыру мәселелері.

Тұтынушылардың сұранысын зерттеу және болжау
  • Кредит саны - 5
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: қонақжайлылық саласында тұтынушылардың сұранысын болжау мен жоспарлаудың негізгі категорияларын, теориялық, әдістемелік және ұйымдастырушылық негіздерін пайдалану қабілетін қалыптастыру. Зерттелетін болады: қызмет көрсету саласында болжамдау мен жоспарлаудың ғылыми-әдістемелік негіздері; қызметтерге сұранысты болжау әдістерін талдау және оны қызмет көрсету саласында модельдеу; болжамдарды тексеру және жоспарлардың сапасын бағалау; болжам нәтижелерін бағалау критерийлері; болжау және жоспарлау әдістерінің сапасын бағалау; сұранысты жоспарлау мен болжау кезінде сараптамалық бағалау; статистикалық жоспарлаудың болжау әдістері.

Шетел тілі (кәсіби)
  • Кредит саны - 6
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: шетел тіліндегі сөйлеу мәнерінің әртүрлі түрлерінде практикалық дағдыларды қалыптастыру. Оқу курсы қазіргі жаһандық кеңістіктегі ақпаратты қабылдау, түсіну және аудару, өз зерттеулерін сынақтан өткізу үшін ғылыми іс-шараларға қатысу қабілетін қалыптастырады. Пән шетел тілін білім берудің халықаралық стандарттарына сәйкес құзыреттерді жетілдіруге бағытталған.

2021-2024 жылдардағы мәліметтер көрсетілген

пәндер

Бизнес және кросс-мәдени байланыс
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: жаһандану және интернационалдандыру жағдайында қонақжайлық кәсіпорындарында табысты бизнес-процестерді жүзеге асыру үшін тиімді іскерлік және мәдениаралық коммуникация құру қабілетін қалыптастыру. Зерттелетін болады: іскери мәдени байланыс пен халықаралық компаниялар қызметкерлерінің мотивациясының негізгі тұжырымдамалары; аймақтар мен елдердің бизнесіндегі негізгі бағыттардың даму ерекшеліктері; ұйымның ұлттық басқару модельдерінің негізгі сипаттамалары; менеджмент мектептерінің қалыптасуы мен дамуының бизнестің жаһандану процестеріне және адамдар арасындағы қатынастардағы ұлттық мәдениет пен дәстүрлердің сипаттамаларына тәуелділігі.

Кәсіпорынды басқарудағы тиімді байланыс теориясы мен технологиясы
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: коммуникацияларды басқару қабілеттерін қалыптастыру, сыртқы орта субъектілерімен тиімді кросс-функционалдық өзара әрекеттестікке және өзара әрекеттестікке қол жеткізу, корпоративті мәдениетті құру. Зерттелетін болады: әлеуметтік коммуникацияның теориялық және қолданбалы модельдері, қарым-қатынас түрлері, ауызша іскери коммуникация стратегиялары, көпшілік алдында сөйлеу ерекшеліктері, әлеуметтік-мәдени механизм ретіндегі іскери қарым-қатынас, коммуникацияны басқару.

Қонақ үй және мейрамхана ісінде бизнес-жобалау
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: қонақ үй мен мейрамхана бизнесіндегі бизнес-дизайнның негізгі компоненттерін өз бетінше дамыту қабілетін қалыптастыру. Мыналар зерделенетін болады: бизнес-жобаның құндылық тізбектерін құру принциптері мен технологиялары; қонақ үйлер мен мейрамханалар кәсіпкерлерінің менеджерлерімен тиімді өзара әрекеттесу негіздері; бизнесті ұйымдастыру модельдері және оларды іске асыру шарттары; ұйымдық дамудың теориялық аспектілері, стратегиялық талдаудың мәні; ұйымның бизнес-процестерін басқаруға қажетті материалдар жиынтығы: оларды құрастыру және бекіту ерекшеліктері.

Қонақжайлық индустриясында желілік ақпарат және байланыс жүйесі
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: отандық қонақжайлылық индустриясында тиімді қолдану үшін әлемдік қонақ үй бизнесін дамытудың заманауи стратегияларын саралау қабілеттерін қалыптастыру. Зерделенеді: қонақжайлылықтың әлемдік индустриясын дамытудың теориялық негіздері, қонақ үй бизнесі кәсіпорындарында бизнес-стратегияларды қалыптастырудың әлемдік тәжірибесі; қонақ үй практикасындағы табысты бизнестің әдістемелері; қонақжайлылық индустриясында стратегиялық менеджменттің табысты жобаларын енгізу тәсілдері.

Қонақжайлылық индустриясын жүйелі талдау
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: ғылыми зерттеудің мәселелері мен міндеттерін оларды шешу әдістері мен құралдарын таңдау арқылы тұжырымдау, ғылыми эксперименттерді жоспарлау және жүргізу, зерттеу нәтижелерін адекватты түрде түсіндіру және оларды ұсыну қабілеттерін қалыптастыру Зерделенеді: әдеби-эксперименттік зерттеулер жүргізу әдістемесі, ғылыми әдебиеттерді іздеу және талдау, зерттеу тақырыбын таңдау, эксперименттерді жоспарлау, зерттеу нәтижелерін ұсыну.

Қонақжайлылық индустриясының кластерлік дамуы
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсат - тұрақты даму қағидаттарына сәйкес қонақжайлылық нысандары мен туристік-рекреациялық инфрақұрылымды оңтайлы орналастыру үшін аумақтарды ғылыми негізделген кешенді жоспарлау қабілетін қалыптастыру. Зерттелетін болады: аймақтың қонақжайлылық секторының әлеуетін кластерлік талдау, кластерлерді қалыптастыру; тұжырымдаманы іске асыру тетіктері; туризм мен қонақжайлықтың кластерлік деңгейлері; кластерлерді құрудың әдіснамалық және әдістемелік негіздері, туристік-рекреациялық аймақтар мен нысандарды жобалауға кластерлік тәсіл, Қазақстандағы туризмдегі кластерлік бастамалар.

Қонақжайлылық индустриясының теориялық және әдіснамалық мәселелері
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: қонақжайлылық индустриясының мәселелерін зерттеудің теориясы мен әдіснамасын жүйелі түсінуді қалыптастыру үшін арнайы ақпаратты бағалау және теорияландыру қабілетін қалыптастыру. Оқытылады: ғылыми зерттеулердің теориясы мен әдіснамасы, МІҚШ-қа қазіргі көзқарастар, қонақжайлылық индустриясының шекаралары мен құрамы; жаһандану процестері; қонақжайлылық индустриясының қазіргі жағдайы, қызметкерлерді даярлау және қайта даярлау саласындағы саясат.

Қонақжайлылық кәсіпорындарының менеджерінің жүйелі ойлауы
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: басқару жүйесінің құрылымдық бөлімшелері арасындағы байланысты қалыптастыру арқылы қонақжайлылық кәсіпорнының адам ресурстарын басқаруда жүйелік тәсілдің қабілеттері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру. Зерделенеді: жүйелі ойлаудың мәнін және оның құрылымдық ойлаудан айырмашылығын; жүйелік иерархия; контекстік ойлау, жүйе реттеушілерінің иерархиясы; жүйелі көзқарас негізінде шешім қабылдау.

Қонақжайлылық саласындағы болжау және жоспарлау
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: қонақжайлылық саласындағы зерттеулерді жоспарлау және орындау үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. Зерделенеді: қазіргі бизнестегі зерттеулердің мәні, маңызы және рөлі; зерттеу жобасын жоспарлау; зерттеудің қолданбалы әдістерінің түрлері және оларды қолдану саласы; зерттеулер жүргізу және деректер жинау; сауалнама-сауалнама парағын құру технологиясы; пилоттық зерттеу; кейс-зерттеу.

Қонақжайлылық саласындағы ұйымдастырушылық жобалау және жобаларды басқару
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Пәннің мақсаты: жобаларды басқарудың теориялық және практикалық мәселелерін шешуге қажетті білім мен дағдыларды меңгеру қабілетін қалыптастыру. Зерделенеді: қонақжайлылықтағы ұйымдастырушылық дизайн мен жобаны басқарудың мәні, принциптері мен әдістемелік тәсілдері, шешімдердің технологиялары мен құралдары, жобаларды басқару әдістері мен құралдары.

Қонақжайлылық теңдестірілген көрсеткіштер жүйесін енгізу
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Теңгерімді көрсеткіштер жүйесін әзірлеуде және оларды қызмет көрсету саласының заманауи менеджерін басқарудың тиімді құралы ретінде пайдалануда қабілеттер мен дағдыларды қалыптастыру. Зерделенеді: орналастыру және тамақтандыру кәсіпорындарының қызметін басқару жүйесіндегі теңгерімді көрсеткіштер жүйесінің мәні; теңгерімді көрсеткіштер жүйесін әзірлеудің базалық қағидаттары; туризм мен қонақжайлылық қызметінің әртүрлі салаларындағы кәсіпорындар үшін теңгерімді көрсеткіштер жүйесін талдау әдістемесі.

Қонақжайлылықтағы өзгерістерді басқару
  • Бақылау түрі - [АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
  • Сипаттамасы - Мақсаты: дағдарыс режимінде тиімді және тұрақты жұмысты қамтамасыз ететін заманауи басқару құралдары мен әдістерін пайдалана отырып, ұйымды дамытудың негізгі заңдылықтарын және өзгерістердің негізгі үлгілерін қолдану қабілетін қалыптастыру Зерделенеді: ұйымның даму заңдылықтары; ұйымдық патологиялар, менеджмент проблемалары және компанияның «өсіп келе жатқан ауруы»; компанияның бизнес-процестерін өзгертуді басқаруды оңтайландырудың іргелі идеялары мен принциптері.

2021-2024 жылдардағы мәліметтер көрсетілген

ТӘЖІРИБЕЛЕР

Зерттеу
  • Бақылау түрі - Защита практики
  • Сипаттамасы - Тәжірибе мақсаты: өзекті ғылыми мәселені зерттеуде тәжірибе жинақтау, оқу процесінде алған кәсіби білімдерін кеңейту және өз бетімен ғылыми жұмысты жүргізудің практикалық дағдыларын дамыту. Практика экономикалық білімдерді зерттеу, талдау және қолдану дағдыларын дамытуға бағытталған.

Педагогикалық
  • Бақылау түрі - Защита практики
  • Сипаттамасы - Дәрістерді, семинарларды өткізудің практикалық және оқу-әдістемелік дағдыларын қалыптастыру, ғылыми және теориялық білімдерді, шығармашылық қызметтегі практикалық дағдыларды мамандықтардың пәндерінен сабақ өткізу жағдайында пайдалану; өз заманауи кәсіби техникалары қолдану, оқыту әдісі практикада соңғы теориялық, әдістемелік жетістіктерді қолдануға, оқу-әдістемелік құжаттарды жасауға мүмкіндік береді.

2021-2024 жылдардағы мәліметтер көрсетілген